Kisah Setiap Semester

Guys, I'm back. I do miss blogging.


Teringat janji aku pada post terakhir itu hari yang aku akan sambung part 2 tapi tak pernah nak ada sebab, aku tak pasti. Sama ada aku sibuk atau malas. Atau kedua-duanya. So, selepas setahun lebih aku hilang, pada hari berbahagia ini aku akan mengupdate sesuatu. Berkenaan life aku di unibersiti, ia sangat pantas berlalu. Sekarang aku dah nak masuk semester lima gais! Lagi seminggu berbaki cuti sem empat ni. Horay! Setiap sem ada kisah-kisahnya. Kebanyakkannya aku dah lupa, tapi banyak jugak aku tak lupa lagi. Hm complicated. 

Masa sem satu, selepas family tinggal aku sesorang dekat pahang, aku mula mengenal erti berdikari. Aku bergantung dengan kawan-kawan baru, mana nak pergi situ pergi sini. Selama satu sem iaitu bersamaan empat bulan aku tak balik rumah. Parents tak dapat datang sebab jauh sangat. Nak balik sendiri tak reti. Cuti sem satu tu aku balik naik bas, transit di Segamat and terus ke Penang. Bertolak petang, sampai esok paginya. Mula-mula memang rasa dugaan betul nak balik rumah sebab separuh hari perjalanan, tapi sekarang satu hari terus! Sebab aku fly. Aku transit di KL and tada, AirAsia muahahahaha. Seronok la tapi sebenarnya lagi penat hahaha.

Flight lepas subuh. Matahari baru naik.

Geng balik utara Malaysia

Ada sekali aku pernah tertinggal bas from TBS to KLIA sebab tak perasan bas dah datang. Luckily bas ada setiap sejam kalau tak flight pon terlepas. Ada jugak masalah lain bila tak cukup masa and terpaksa naik train KLIA Transit which is so costly. Kebanyakkan duit lesap dekat transportation saja. Sedih ah.

Aku masuk unibersiti masa first day puasa 2016. Lepas raya tu aku pindah rumah ke blok lain. Antara sebabnya, satu housemate pindah uni so tinggal berdua je dekat rumah hujung sebelah hutan (boleh refer previous post). Tak mampu lah nak duduk berdua je sunyi sepi. Weols jumpa kawan baru and moved to their house. Now dah cukup satu rumah empat orang. Sebenarnya rumah muat untuk enam orang so ada 2 katil lebih dekat ruang tamu. Weols buat theater room untuk layan movie tengah malam. Inovasi itu perlu ya kawan-kawan. Berbekalkan wifi laju dan rumah sedap, sekelip mata download movie. Jangan siakan bayar yuran bermasuk wifi tu gais.
The new housemates and travelmates

Taknak cakap banyakla pasal housemates ni tapi kalau semua sebulu, macam-macam berlaku. Weols banyak travel around Malaysia. Weols plan untuk pergi satu tempat setiap sem. Sem dua, Kuantan saja sebab baru nak berjinak-jinak katakannn. And also a short trip bermalam di resort dekat Endau Rompin dengan family hosmet. Having barbeque and mandi swimming pool memalam hehe. Sem tiga pergi Gambang Waterpark. Sem empat pergi Sunway Lagoon (gambar diatas) and jalan-jalan around KL sampai nak patah kaki. Sem lima? To be announced.

Semua berlalu dengan sangat pantas. Aku nak cerita satu-satu pun rasa tak mampu untuk satu entri ni. Kalau nak buat entri banyak banyak pun siapa je baca. Em em.

So, masa sem dua aku ada final assignment untuk subject public speaking & presentation dimana ada 4 kumpulan kena bertanding for coral speaking. At first semua kacau bilau sebab tak semua ada experience dalam coral speaking tapi macam mana pun semua berakhir dengan baik, sebab apa? Sebab group aku is the first winner! Horrayyy! All thanks to the captain of the group la kalau bukan dia takkan aku pulak haha meeting pun aku skip terasa tak layak langsung tapi group aku dah menang la group aku dah menang hahaha. 

Untuk subjek marketing, setiap group kena ada satu produk/servis untuk dipasarkan and cara untuk pasarkan adalah kena buat video iklan and present pada hari presentation. Produk/servis tak perlu buat betul-betul pun, hanya perlu fokus kepada marketing the product. Start daripada projek inilah aku mula minat buat video and aku buat video untuk semua assignments aku including group assignments. Terasa bagaikan terlalu banyak idea mencurah-curah bila nak buat video, itu yang seronok sangat tu hahaha. Untuk projek ni, group aku decided untuk buat iklan tentang service photographer! Aku kutip je memana gambar dan video somewhere dekat google and internet and tada, siap. Teringin nak upload tapi semua contents tu adalah hasil curi hahahaha no sebenarnya pinjam saja. Aku compile semua and edit jadi video. Masa presentation projek ni lecturer buat dalam bentuk pertandingan and ada hadiah untuk tempat 1-3 and aku dapat tempat ke 4 daripada 9-10 kumpulan :')

Sem tiga aku buat video assignment for Pengajian Malaysia, dokumentasi konsep 1Malaysia. Aku plan lama untuk buat video ni sebab idea mencurah-curah. Mula dari buat skrip, layout video, shooting, voice recording (shooting tanpa voice sebab skrip panjang sangat, tak kuasa nak hafal ahaks) and editing. Semua berjalan lancar. Shooting ambil masa sehari je and last tu sempat pergi cari bendera untuk scene terakhir. Kalau nak tau kan, bila aku dah ke sem empat, lecturer subjek ni tetiba cakap dekat aku, "I suka video you sem lepas" Aku macam .... Kalau suka kenapa kasi saya B. Madam kasi B pertama saya. *cries

And lastly, sem empat. Kali ni bukan kena buat video tapi kena jual real product secara online. Lecturer tak bagi guideline pun macam mana nak start, macam mana kumpul modal, beli barang, all sort of things. Dia kasi masa 10 minggu untuk berniaga dan kena dapat minimum RM300 untuk dapat markah carrymark marbeles. 30 persen bhai markah projek ni. Bukan benda senang nak kena uruskan stok, cari customer, post barang dan kira modal untung semua. Tapi setiap ahli kumpulan ada tugas memasing so takdela berat sangat bebanan yang harus digalas. So, weols jual chocolate box.


Idea produk ni datang dari aku sendiri. Aku fikir benda ni famous sekarang. Stok pun senang dapat, beli dekat pasaraya berdekatan je memandang aku stay dekat Muadzam Shah yang masih serba kekurangan itu, aku rasa idea ini agak bernas. Banyak suka duka perit duri yang dilalui sepanjang menjayakan projek ni tapi alhamdulillah dah berakhir dah pun. Total yang dapat pun melebihi jumlah minimum harus dikumpul. Total carrymark pun dapat 27/30. Tapi masa presentation weols dapat tengok kumpulan lain punya pasaran lebih kaw. Ada yang dapat RM1000+. Yang bestnya segala duit keuntungan boleh bahagi sesama sendiri. Maksudnya penat lelah berniaga tu ada jugaklah hasilnya hehe.

Tidak dilupa assignment subjek entrepreneurship, berbekalkan polestrin sebagai tapak, every group kena buat/bina satu bangunan dengan bahan sendiri. Bangunan ni terpulang la nak buat apa atau macam mana pun. Yang pasti semasa presentation, ada enam lecturers akan datang menilai sebagai investors and weols kena convince dorang untuk melabur kepada projek bangunan tersebut. Group aku buat .. jeng jeng jeng, Underwater resort. Fyi, projek ni weols tak tumpu sangat. Malam sebelum presentation, weols siapkan bangunan and report sampai tengah malam. Pukul 1AM bangunan siap. Groupmates yang lain balik rumah siapkan report sampai tertidur depan laptop. Aku siapkan slides presentation hingga 3AM. Esok pagi hari presentation baru print report. Alhamdulillah presentation smooth je and guess what? Kumpulan aku dapat tempat kedua! Groupmate aku dapat best presentor award by the lecturers *claps*

Our project. Helipad pon ada tau. Very luxury yum yum

 Semasa presentation. Nebes tahap max.

Aku juga sedikit aktif dengan kokurikulum punya aktiviti and program. Sedikit jela. Aku join program Kembara Sahur anjuran Diploma Club UNITEN. Itu pun sebab classmate ajak jadi naib setiausaha. Mana boleh lepaskan peluangg ini. Harusku genggam demi scorun! Program ni berlangsung semasa ramadhan 2017 dari pukul 1 pagi hingga ke subuh. Pukul 1AM weols packing makanan dekat surau. 3AM gerak ke balai polis, bomba, hospital dan tempat yang beroperasi malam termasuk guard tempat penginapan UNITEN untuk kasi makanan sahur. Ramai join program ni. 5 buah kereta konvoi memalam buta edar makanan ahahaha terasa baiknya diri ini korban waktu tidur demi orang lain ahaks. 

Di surau sebelum program mula

Tengah packing makanan pun ada sesi fotografi ye gais. *im the mosquito on de head

This one baru selesai hantar ke tempat terakhir iaitu 7e. Ahahaha rezeki anda kerja pada malam tersebut

Setiap sem lain-lain aku rasa. Ingat duduk jauh dari rumah ni best ke? Sem satu aku okay je happy-go-lucky nak berdikari. Sem dua aku rasa penat sikit tapi not so bad. Sem tiga aku homesick gila namati. Kecundang tiap-tiap malam teringat nak balik tapi tak buleh balik. Sem empat aku busy tahap nak bernafas pun tak sempat. Kerja banyak tutorial banyak assignments bertimbun. Dengan nak berniaga lagi, study lagi, report lagi, presentation slides segalanya. Juga tak dilupa kuiz dan exam yang menanti. Allahu. Lega semua dah settle. Hanya tinggal lagi dua semester, industrial training and tada, graduation! The reason why aku pilih diploma adalah kerana aku nak grad dua kali. satu diploma, satu ijazah. Hang in thereeee dear self!

Last but not least, my classmates.


We tend to forget that happiness doesn’t come as a result of getting something we don’t have, but rather of recognizing and appreciating what we do have.



Saya student Uniten


Selamat petang dan selamat berpuasa hari ke-13 hari ini. Aku mulakan mukadimah kali ini dengan sedikit ucapan selamat kerana selama ini amat jarang sekali untukku lakukan sedemikian. Bukan mudah untuk aku karang ayat pendahuluan kerana ayat pendahuluan harus dimulai dengan tatatertib dan budi bicara yang sopan dan manis yang jelas sekali bukan sesuatu yang aku gemar lakukan. Post kali ini aku mahu cerita tentang pengalaman dan perjalanan aku on the way nak jadi seorang pelajar universiti.

Ok habis mukadimah. Selepas beberapa saat mengira semasa menaip ni, sudah 13 hari aku di Pahang. Di mana ianya sama dengan tarikh bermulanya puasa a.k.a bulan ramadhan. Pada 4 Jun 2016, aku bercuti di Pulau Pangkor dengan family. It's a short and simple vacation and pergi sana pun rancang saat-saat akhir. Pendek cite, sedang aku bergembira menyoping/membeli belah, aku tergerak hati nak check email. Terkejut monyet la aku tengok dapat email dari Universiti Tenaga Nasional atau Uniten in Diploma in Business Studies di Kampus Sultan Haji Ahmad Shah, Muadzam Shah, Pahang. Katanya permohonan saat-saat akhir aku yang mana dah nak tutup dah pun application dia, diterima. Masatu terkejut + keliru + gembira gaul-gaul semua macam gulai dalam diri. Aku inform parents and after beberapa sesi budi bicara dan mesyuarat agung, akhirnya aku dengan redho dan pasrahnya bersedia fizikal dan mental untuk mengharungi hidup di negeri orang sebagai seorang student yang menetap jauh dari family. Masalah paling besar nak buat keputusan nakgi ke takk adalah kerana aku tengah tunggu keputusan rayuan UPU since permohonan aku tak berjaya haritu.

Bila dah balik penang dari Pulau Pangkor, aku baru dapat tahu hari last kena daftar paling lewat 7 Jun dan pada hari berkenaan sudah 6 Jun! Matilanakkk. Pagi tu juga kelam kabut sesiap barang keperluan. Segala macam mak nenek dalam almari baju aku ambil campak ke ruang tamu and kakak aku tolong pack dalam beg (Kerja pack baju ni sapa je suka wey. syukurrrr ya tuhan!!) Aku punya blur pagi tu tayah cite la sampai tak tahu nak mula dari mana. Kena gertak dekk makk baru mula kerja menyumbat segala macam benda dalam beg.

Petang tu, pukul 3 aku bertolak ke Pahang. Sepanjang perjalanan tak tidur bukan sebab nerbes, sedih atau yang sama waktu dengannya, tapi sebab nak tahu jalan mana nak pergi, berapa jam perjalanan dan nak menikmati saat-saat bersama family sebab nanti sebulan kena tinggal dekat Pahang sendirian. Raya baru boleh flyyyyy (bas ok, takdanya flight) balik rumah. Selepas perjalanan selama 8-9 jam dari penang akhirnya sampailah aku di Kuantan. Masih ada 102 kilometer nak sampai Muadzam Shah wo, sendu di hati tak siapa tahu huhu. Bermalam sehari di Kuantan, esok pagi bertolak ke Muadzam Shah. Meredahi lautan kelapa sawit, gunung-ganang serta bukit-bukau. Suka betul tengok tempat luas-luas. I really enjoy nature! Bertolak pukul 10 dari Kuantan sampai MS pukul 12 tengahhari, terus gi daftar.

Muka tu nampak nerves sangatla pulak hm

Proses nak daftar agak susah sebab tempat-tempatnya berbeza. Tawaflah satu family dalam Wisma Sultan Ahmad Shah tersebut :'D Kejap naik lif, kejap turun lif. Masuk keluar tempat yang sama. Penat jangan cakap la, dengan hari pertama puasa lagi. Lepas daftar weols pergi shopping barang keperluan dekat pasaraya Tunas Manja (TMG). Sini tak ada mall, giant, tesco gitu ye kawan-kawan. Tunas Manja ni merata aku jumpa sepanjang perjalanan ke kampus. Ok masa membeli-belah berlangsung lebih lama dari proses mendaftar. 3 kali keluar masuk kedai sebab tak cukup-cukup ahahaha. Semua barang mak and kakak aku yang pilih dan cari sebab aku skema gila taktahu nak beli apa. Sekarang bila fikir balik alhamdulillah cukup semuanya, malah lebih. Couldn't ask more. Lepas hantar barang ke hostel, aku gi buat medical check-up dekat Klinik Sulaiman Muadzam (promote). Ya semua aku buat kat sini sebab tak sangka secepat ini aku nak tinggalkan rumah. Instant 100 persen!

Tak muat woi

Selesai semua maka berangkatlah kita masuk hostel. Best tengok hostel yang luasssss and besar. Ada 3 tempat penginapan iaitu Bestari, Harmoni and tempat aku, Ilmiah, dalam kampus. Yang lain di luar kampus. Nakgi kampus ada bas disediakan setiap sejam. Hostel berupa apartment 2 bilik. 1 bilik 2 orang, 1 rumah 4 orang. Tapi rumah aku menginap sekarang ada 3 orang saja. Aku newbie yang paling lastest di sini jadi mungkin tiada lagi pelajar baru masuk menginap di rumahku ini. Dan ya aku masuk lambat, semua kena catch up sendiri. Di sini aku nak kasi appreciation words for my both housemates Mira and Nuha yang baik hati jaga kita, bawa kita pergi kelas dan kasi tunjuk ajar dan guide kita pasal semua yang berkaitan. Buat aku rasa selesa and seronok. Thank you uolsss! Alhamdulillah setakat ni belum homesick tahap maksima lagi :'D

Waktu sendu masa family nak balik :')

Ini blok aku iaitu blok 3 daripada 4 di Ilmiah. Bestnya sini semuanya perempuan. Malam-malam tak pakai tdg pergi buat group assignment dekat rumah kawan rilek je 

Bilik daku masa mula-mula masuk 2 minggu lalu. Sekarang dah lawa okay hihi

Housemates, Nuha, me, Mira.

Tentang study, harus aku mengaku ia agak tough sebab aku start terus ke chapter 2. Chapter 1 kena catch up sendiri. Alhamdulillah sikit saja! Lagi satu, Diploma Business Studies ni obviously lah math math math plus akaun. Aku yang dari aliran sains tetiba belajar akaun, senak juga rasa dia. Math aku bukan bagus sangat tapi aku gagah jugak apply kos ni. *ketuk kepala sendiri* Tapi aku ada basic akaun sikit sebab masa PMR, aliran KHB aku perdagangan & perniagaan. Tak risau sangatlah. Rasa smooth je yela awal lagi, yang tough-tough tu coming soon la :'D

Kelas pertama, Principle of Financial Accounting dengan Miss Lela yang sporting. I loike!

Sebenarnya ianya agak magik bila difikirkan balik kerana sebelum aku berangkat ke Pahang pada hari isnin, hari jumaat sebelum tu iols and the girls (bffs) spend time sama-sama makan ais kacang and window shopping satu hari. Esok tu pula iols spend time dengan family bercuti di Pulau Pangkor. Lusa terus ke Pahang. Indahkan ketentuan Allah swt? Kini aku tidak sedih lagi :'D

 
Hari ketiga di sini.

 Pst. Part 2 menyusul kemudian. Have a nice day. bye!

PAUSE HERE