Saya student Uniten


Selamat petang dan selamat berpuasa hari ke-13 hari ini. Aku mulakan mukadimah kali ini dengan sedikit ucapan selamat kerana selama ini amat jarang sekali untukku lakukan sedemikian. Bukan mudah untuk aku karang ayat pendahuluan kerana ayat pendahuluan harus dimulai dengan tatatertib dan budi bicara yang sopan dan manis yang jelas sekali bukan sesuatu yang aku gemar lakukan. Post kali ini aku mahu cerita tentang pengalaman dan perjalanan aku on the way nak jadi seorang pelajar universiti.

Ok habis mukadimah. Selepas beberapa saat mengira semasa menaip ni, sudah 13 hari aku di Pahang. Di mana ianya sama dengan tarikh bermulanya puasa a.k.a bulan ramadhan. Pada 4 Jun 2016, aku bercuti di Pulau Pangkor dengan family. It's a short and simple vacation and pergi sana pun rancang saat-saat akhir. Pendek cite, sedang aku bergembira menyoping/membeli belah, aku tergerak hati nak check email. Terkejut monyet la aku tengok dapat email dari Universiti Tenaga Nasional atau Uniten in Diploma in Business Studies di Kampus Sultan Haji Ahmad Shah, Muadzam Shah, Pahang. Katanya permohonan saat-saat akhir aku yang mana dah nak tutup dah pun application dia, diterima. Masatu terkejut + keliru + gembira gaul-gaul semua macam gulai dalam diri. Aku inform parents and after beberapa sesi budi bicara dan mesyuarat agung, akhirnya aku dengan redho dan pasrahnya bersedia fizikal dan mental untuk mengharungi hidup di negeri orang sebagai seorang student yang menetap jauh dari family. Masalah paling besar nak buat keputusan nakgi ke takk adalah kerana aku tengah tunggu keputusan rayuan UPU since permohonan aku tak berjaya haritu.

Bila dah balik penang dari Pulau Pangkor, aku baru dapat tahu hari last kena daftar paling lewat 7 Jun dan pada hari berkenaan sudah 6 Jun! Matilanakkk. Pagi tu juga kelam kabut sesiap barang keperluan. Segala macam mak nenek dalam almari baju aku ambil campak ke ruang tamu and kakak aku tolong pack dalam beg (Kerja pack baju ni sapa je suka wey. syukurrrr ya tuhan!!) Aku punya blur pagi tu tayah cite la sampai tak tahu nak mula dari mana. Kena gertak dekk makk baru mula kerja menyumbat segala macam benda dalam beg.

Petang tu, pukul 3 aku bertolak ke Pahang. Sepanjang perjalanan tak tidur bukan sebab nerbes, sedih atau yang sama waktu dengannya, tapi sebab nak tahu jalan mana nak pergi, berapa jam perjalanan dan nak menikmati saat-saat bersama family sebab nanti sebulan kena tinggal dekat Pahang sendirian. Raya baru boleh flyyyyy (bas ok, takdanya flight) balik rumah. Selepas perjalanan selama 8-9 jam dari penang akhirnya sampailah aku di Kuantan. Masih ada 102 kilometer nak sampai Muadzam Shah wo, sendu di hati tak siapa tahu huhu. Bermalam sehari di Kuantan, esok pagi bertolak ke Muadzam Shah. Meredahi lautan kelapa sawit, gunung-ganang serta bukit-bukau. Suka betul tengok tempat luas-luas. I really enjoy nature! Bertolak pukul 10 dari Kuantan sampai MS pukul 12 tengahhari, terus gi daftar.

Muka tu nampak nerves sangatla pulak hm

Proses nak daftar agak susah sebab tempat-tempatnya berbeza. Tawaflah satu family dalam Wisma Sultan Ahmad Shah tersebut :'D Kejap naik lif, kejap turun lif. Masuk keluar tempat yang sama. Penat jangan cakap la, dengan hari pertama puasa lagi. Lepas daftar weols pergi shopping barang keperluan dekat pasaraya Tunas Manja (TMG). Sini tak ada mall, giant, tesco gitu ye kawan-kawan. Tunas Manja ni merata aku jumpa sepanjang perjalanan ke kampus. Ok masa membeli-belah berlangsung lebih lama dari proses mendaftar. 3 kali keluar masuk kedai sebab tak cukup-cukup ahahaha. Semua barang mak and kakak aku yang pilih dan cari sebab aku skema gila taktahu nak beli apa. Sekarang bila fikir balik alhamdulillah cukup semuanya, malah lebih. Couldn't ask more. Lepas hantar barang ke hostel, aku gi buat medical check-up dekat Klinik Sulaiman Muadzam (promote). Ya semua aku buat kat sini sebab tak sangka secepat ini aku nak tinggalkan rumah. Instant 100 persen!

Tak muat woi

Selesai semua maka berangkatlah kita masuk hostel. Best tengok hostel yang luasssss and besar. Ada 3 tempat penginapan iaitu Bestari, Harmoni and tempat aku, Ilmiah, dalam kampus. Yang lain di luar kampus. Nakgi kampus ada bas disediakan setiap sejam. Hostel berupa apartment 2 bilik. 1 bilik 2 orang, 1 rumah 4 orang. Tapi rumah aku menginap sekarang ada 3 orang saja. Aku newbie yang paling lastest di sini jadi mungkin tiada lagi pelajar baru masuk menginap di rumahku ini. Dan ya aku masuk lambat, semua kena catch up sendiri. Di sini aku nak kasi appreciation words for my both housemates Mira and Nuha yang baik hati jaga kita, bawa kita pergi kelas dan kasi tunjuk ajar dan guide kita pasal semua yang berkaitan. Buat aku rasa selesa and seronok. Thank you uolsss! Alhamdulillah setakat ni belum homesick tahap maksima lagi :'D

Waktu sendu masa family nak balik :')

Ini blok aku iaitu blok 3 daripada 4 di Ilmiah. Bestnya sini semuanya perempuan. Malam-malam tak pakai tdg pergi buat group assignment dekat rumah kawan rilek je 

Bilik daku masa mula-mula masuk 2 minggu lalu. Sekarang dah lawa okay hihi

Housemates, Nuha, me, Mira.

Tentang study, harus aku mengaku ia agak tough sebab aku start terus ke chapter 2. Chapter 1 kena catch up sendiri. Alhamdulillah sikit saja! Lagi satu, Diploma Business Studies ni obviously lah math math math plus akaun. Aku yang dari aliran sains tetiba belajar akaun, senak juga rasa dia. Math aku bukan bagus sangat tapi aku gagah jugak apply kos ni. *ketuk kepala sendiri* Tapi aku ada basic akaun sikit sebab masa PMR, aliran KHB aku perdagangan & perniagaan. Tak risau sangatlah. Rasa smooth je yela awal lagi, yang tough-tough tu coming soon la :'D

Kelas pertama, Principle of Financial Accounting dengan Miss Lela yang sporting. I loike!

Sebenarnya ianya agak magik bila difikirkan balik kerana sebelum aku berangkat ke Pahang pada hari isnin, hari jumaat sebelum tu iols and the girls (bffs) spend time sama-sama makan ais kacang and window shopping satu hari. Esok tu pula iols spend time dengan family bercuti di Pulau Pangkor. Lusa terus ke Pahang. Indahkan ketentuan Allah swt? Kini aku tidak sedih lagi :'D

 
Hari ketiga di sini.

 Pst. Part 2 menyusul kemudian. Have a nice day. bye!

The best is yet to come


Dua bulan dah berlalu sejak aku dapat result SPM 3 mac lalu. Selama 2 bulan ni aku mereput dekat rumah dengan berbekalkan makanan yang tiada putusnya serta wifi yang memuaskan. Berapa banyak drama korea sudah aku marathon-kan. Drama Japanese, Philippines, English pun aku bedal jugak. Lepas tengok banyak-banyak drama ni rasa macam boleh cakap foreign language hahaha ok ni over

Masuk the next chapter of my life, soal sambung belajar, I seriously have no idea. To be honest masa tingkatan 5 dulu sambil-sambil belajar and prepare untuk SPM, terpancul di benak fikiranku (skema) untuk menyambung pelajaran ke tingkatan 6. Boleh kata first choice ar masatu. Sungguh-sungguh nak masuk sebab dekat sekolah sendiri ada tingkatan 6. Pendedahan pasal form 6 memang marbeles la aku cakap, cikgu-cikgu pun back up form 6 sampai rambang dah tak nampak apa blink blink je form 6 di mataku ini. Bukan sekolah sajalah. Dekat fb, twitter pun banyak share benefits and pros&cons untuk semua tempat sambung pelajaran macam asasi, diploma, stpm, sijil ect. Masa tu muktamad dah nak masuk form 6. Parents pun dah bagi lampu hijau. Tapi lampu hijau tak berpanjangan. Lama-lama jadi merah.

Sekarang bila tiba hari kena daftar form 6 mimpi jelah nak pergi. Sedih tapi malas nak cakap banyak jadi kita redho saja lah ye. Teruskan hidup seperti biasa dan menunggu keputusan UPU. Harapan memang 100% pada UPU. Tetiba keluar result aku tak dapat apa-apa! Are u kidding me? Terkejut, sedih, marah semua adalahh. Nasib sempat control iman dan emosi daripada terjadi perkara tidak diingini. Takde la jadi drama yang jatuh phone dari tangan tu bila dapat berita mengejutkan macam dalam drama slot samarinda tv3 kekekeke. Tapi lepas scroll twitter sebenarnya ramai gak tak dapat UPU even result SPM cantik-cantik. Strange, rezeki.

Lepas dah tenang sikit aku nak try tanya kengkawan classmates tapi lupa mereka mereka semua ini pergi form 6. Waktu balik macam student sekolah balik sekolah. Berejam aku tunggu dalam pukul 2 petang baru sorang sorang muncul. Guess what, semua tak dapat UPU. Ulang suara baca, semua. Not even one. Lawak apakah ini T_T Tengok orang lain dapat rezeki pergi U yang dorang nak alahai seronoknya haha tisu mana tisu
Jadi sekarang aku rasa sedikit lifeless dan mengharapkan keajaiban mencurah-curah turun dari langit hmmm




Nahhhhhhh

Aku sibuk siang malam search for kolej or IPTS yang aku mampu masuk. Nak tunggu rayuan hujung bulan 5 lepastu kalau dapat next intake masatu dah masuk sem keberapa baru nak mula belajar senak jugak weh. Aku check balik berpuluh-puluh surat aku dapat sejak awal tahun lalu. Yang baru sampai ni, Unisel kinda interesting teheee tapi tapi tapi banyak gak halangannya so nanti lah aku fikir ahahaha. Tbh semua ini lagi menyedihkan dan lebih perit dari SPM. Nak sekolah balik rasa. Hm hanya mampu berdoa dan mengharap yang terbaik.