Diary selepas PMR.


Assalamualaikum wbt.
Finally, hampir sebulan aku tak update blog ni. Rindu tak rindu tak? Hahaha rasa lifeless gila bila tak online. Sekarang ni laptop aku diserang virus dan ia amat mendukacitakan. Dah lama rosak, sekarang dah ada kat kedai. Bila lah nak siap. Aku nak onlineee dua puluh empat jam! Aku nak main games y8! Aku nak update blog setiap masa! See, aku dah tak leh control diri bila dah ada chance untuk online. Bukannya tak online langsung selama ni, online jugak ler kat phone. Tension oh screen kecik. Harini dapat ihsan dari mak untuk guna notebook dia. Ni pun still tak puas hati sebab screen tidak mengikut piawai keluasan yang aku jangkakan hohoho

So, dah hampir sebulan jugak aku pergi sekolah tanpa belajar. Pergi pon sebab boring duduk rumah. Hari hari pegang phone, online, makan, tido, makan. Rutin harian. Kalau pergi sekolah, selalu happy go lucky. Relax relax kat sekolah tolong cikgu. kadang kadang lepak je kat bilik etem, bilik cikgu mazwin yang kami dah isytiharkan sebagai rumah kami sendiri. hahaha Setiap kali pergi sekolah, stay sana. students lain yang rajin mai sekolah tu terpaksa aa duduk kat dewan A yang ..... hahaha tak bebas, you know. Macam duduk dalam penjara je gayanya. Tambah lagi kalau cikgu garang yang jaga. Terpancar muka muka kebosanan hahahha

Pernah jugaklah aku ponteng sekolah. Bukannya budak skema yang tak sanggup ponteng. Selalunya tolong cikgu. Hingga harini, kami the most wanted helper. Yela dah selalu pergi sekolah, cikgu pon kenal. Nak ambik form 4, 5 memang tak ar sebab dia orang semua nak exam dan sedang exam. Kerja first yang aku buat is tolong kemas koperasi. Tau tak rupa dalam koperasi tu cemana? Berhabuk dan bersepah. Jadi aku and the geng with some students lelaki tolong angkat buku-buku and papers yang berat bagai nak rak, ubah rak buku yang penuh dengan kotak kotak berat, susun barang barang yang nak dijual so on. Ada jugak sekali tu aku nak tunjuk hero tolak rak buku tu, tak pasal pasal jari tersepit. Sakit, Allah je yang tahu. Ada lah darah sikit, but nobody knows except kawan terdekat. haha lepas tu terus duduk tak buat apa dah. Mengarah like a boss!

One day tu, ustaz cari some form 3 students untuk bersihkan masjid sempena Hari Raya Aidiladha. Alang alang kemaskan masjid tu, dapat jugak pahala, daripada duduk dekat sekolah bersembang time ceramah. Pagi tu kami terus ke masjid. Sejam tunggu ustaz kat sana. haihh. Ustaz sampai, barulah pembersihan dimulakan. Perempuan bersihkan tingkat atas. Lelaki bersihkan kubur. Kesedaran lah katakan hikhikhik. Memula tu memang bersemangat. Lepas makan, semua berterabur. Bila pakcik jaga masjid tu kasi vakum, semua nak guna. Ada yang bawak phone yang takde bateri, pastu charge kat masjid. Untunglah ada plug kat situ. Cikgu pun relax je. hahaha rezeki banyak.. sebelum start dapat roti with air mineral. Time rehat sekejap dapat nasi lemak dengan air ... er asam jawa. syukur alhamdulillah ..... Then dah habis semua, kami kena balik ke sekolah sebab ada makan makan, and kamilah orang pertama yang merasmikan makan makan tu ehehehehe.

Yang sukarela nak tolong. Tengah tunggu ustaz masa ni. Penantian itu satu menyeksaan ok.

Muka muka orang bersemangat hahahahhahahaha

Few days later, kami tolong cikgu mazwin susun modul yang memang banyak tak terkira. Kira satu sudut tu, penuh dengan modul je. Time nak ikat tu ar teruk. Merah tangan nak angkat modul berat berat tu semua. Tapi takpe, semua dah settle and bilik etem tu pun dah kemas dan teratur. hahahaha. But kerja paling best yang paling aku nak buat ofkos lah mengecat. Seumur hidup tak pernah mengecat lagi, tapi malangnya takde rezeki. Actually sebelum pmr lagi dah janji nak tolong cikgu cat koperasi. Tapi kami ada lawatan ke Kolej Vokasional Balik Pulau, Penang pada hari tersebut and it was very exhilarating! Even bosan gak ar, sampai sana takde sambutan. Kami kena stay kat kantin before masuk dewan. Dewan kecik, terpaksa kongsi dengan satu sekolah lain, tak cukup kerusi. Ramai yang duduk bersila kat atas lantai. Mostly sekolah aku lah. Sekolah satu lagi tu ramai cina. Terpaksa duduk belakang set set lelaki cina, memang tak tahan beb. Takde adab. Tapi ramai students tak concentrate pon. Main main semua. Ceramah ke mana, student ke mana. Aku and the geng yang duduk belakang relax je pakai earphone dengar lagu, tangkap gambar bla bla. hahaha 

Kami dapat masuk tiga bilik dekat KV tersebut iaitu bilik aliran Elektronik and Elektrik. Bilik yang terakhir tu paling ohsem gila. Aku tak tahu nak terang macam mana tapi dia memang nampak lain daripada yang lain. cikgu yang bertugas terangkan kat kami pasal selok belok aliran elektrik tu macam tak ikhlas je. Aku tak dengar satu apa pon yang dia cakap. Maybe penat. Ramai buat dont know and continue tangkap gambar. hehe

Kami buddies. Kami takkan terpisah xp

ada orang tangkap gambar senyap senyap.....

Gambar atas tu actually dalam bas otw nak pi KDU lol.
Gmbar bawah teruja sebab dekat area situ penuh dengan barang elektrik yg tak pernah jumpa.

The next day, weolls pergi lawatan ke KDU College Penang. Best gila hingga tak terkata. Baru dekat first floor, kami dah kagum. Biasalah tempat swasta. Kalau aku imigran yang baru first time datang mesia yang tak reti baca sign board 'KDU College', aku boleh kata tu shopping complex. Tak pun hotel. First thing yang weolls buat, belajar buat games guna software GayMaker. Sepanjang sesi pembelajaran, aku dah macam budak skema tahap tak boleh blah sebab tak tau nak buat apa. Luckily ada jugak yang tolong ajar and buat hingga terciptanya game aku yang tak seberapa tu. 

Then weolls dengar ceramah pasal kerjaya IT. Pasal Bill Gates, Steve Jobs and many more yang aku tak berapa nak kenal dan taknak kenal. Then melawat satu kolej tu dengan muka keterujaan yang tak boleh dikawal. For sure setiap bilik yang kami tengok, memang cantik. Creative. Tempat aliran hospitality and arts (apa nama dia?) aku paling suka. Majoritinya students kat sana cina je. Sebelum balik aku dapat tangkap gambar dengan semua peserta yang join pergi KDU depan kolej tu dengan badge 'KDU College' yayy!

Satu satunya gambar yang ada kat KDU // diculik dari fb cikgu faiz.

Dan harini, 25 oktober 2013, kami macam takde arah tuju. Macam yang aku bagitahu awal tadi, kami the most wanted helper. Awal awal lagi cikgu faiz dah booking. Pukul 9 baru mula. At the same time cikgu mazwin mintak tolong kami jugak untuk kemaskan bilik etem. Tapi terpaksa tolak, then cikgu mazwin pun merajuk. hahahha Jadi time tengah menunggu tibanya pukul 9, kami tolong cikgu koperasi susun barang lagi sebab aktiviti mengecat still tak habis lagi. Actually kami sepatutnya kena berkurung dalam bilik tayangan. Tapi yela, tak best ar duduk macam orang takde life je dalam tu. So kami turut menyibukkan diri, kacau bebudak cat koperasi. hahaha baik punya perangai. Tapi tak banyak kena tolong. Then kami terus lepak kat kantin sambil tengok Phinease and Ferb. Ada tv kat kantin with astro tauu. Dah pukul 9, tapi still tak jumpa cikgu faiz. Lepas rehat terus pergi cari cikgu mazwin. Tapi kerja dah dibereskan oleh orang lain. So kami lepak like a boss, main carrom dalam bilik etem, Mengalahkan budak kecik je. Main jentik je semua buah sampai masuk lubang. Janji rare hahahahahahaha

Maaf di atas kualiti camera yang kurang baik. Baru lepas kemas carrom je ni.


 Moral of the stories, hargailah persahabatan anda. It's a pity if you're alone in this world without someone who can make you smile all day long when you're beside them.

Lepasan PMR



Assalamualaikum wbt.
Pejam celik pejam celik sekarang aku dah jadi lepasan pmr. Tak akan ada lagi pmr dan aku pmr candidate untuk pmr yang terakhir. Perasaan sekarang? Mestila happy. Rasa macam otak pun dah boleh berfungsi dengan baik. Kalau dulu stress, asyik fikir pmr, baca buku and bla bla. Tapi sekarang dah tak tau nak fikir apa. Bila dah jadi lepasan pmr ni, macam-macam benda yang aku rancang nak buat. Time tengah jawap last paper pon aku dah fikir aktiviti yang nak buat. Nak tengok running man dari episod satu hingga 166, nak kemas buku rujukan semua lempar jauh jauh, nak buat art, nak shopping, nak main games sampai midnight, nak makan banyak banyak, nak pergi holiday, nak baca novel seribu muka surat, nak tido sampai tengahhari dan macam macam lagi. Tengokla betapa desparate nya aku nak meng'enjoy lepas pmr. huhuhaha

Sebelum pmr, macam-macam yang cikgu buat. Kem Kecemerlangan Akademik (KKA) beberapa bulan yg lepas, kelas tambahan, bacaan Yassin dan yang sewaktu dengannya. Yang bestnya sapa yang dapat G20 (20 students paling pandai) dapat lebih aa. Selalu ada perjumpaan, dapat makan free (makan free?!), dapat cikgu angkat and so on. Tapi yela aku takla pandai sangat pun nak masuk list G20. Tapi dari usaha cikgu and sekolah nak students dapat straight As tu memang tabik gak aa. Aku pun tak dapat nak listkan usaha yang sekolah buat tu sebab aku sangat sangat menghargainya sampai terlupa wuahahhahahaha.

Tapi aku pun usaha jugak tauuu. Setiap hari berperang dengan perasaan sendiri. Nak study ke takmau? Nak study ke nak online? Nak study ke update blog? Dan aku jugak kena berperang dengan rasa mengantuk aku time study. Tambah lagi subjek sejarah and sains. Akhirnya aku end up dengan melayari internet hingga lewat malam sampai hilang segala rasa mengantuk. Aku tak ada tusyen. Tahun ni kakak aku spm, so abah focus kat kakak je la. Tapi aku lebih suka study sendiri. Kat sekolah, cikgu ajar pun aku tak boleh concentrate, apa lagi kat tusyen. Selagi ada orang kat sebelah, selagi tu aku nak menyembang. Bila study sengsorang, sunyi je. Tak boleh bercakap, tak boleh ketawa. Yang bolehnya cuma marah diri sendiri billa tak boleh jawab soalan. 'Kenapa bila cikgu ajar takmau dengar? Sekarang dah taktau nak jawap apa?' *tampar tampar pipi* Berperang dengan diri sendiri.

Tiga hari sebelum pmr, aku pergi Seminar Target A. Seratus tiga puluh ringgit per person. Aku pergi pon sebab aku ada masalah dgn subjek sains and sejarah ni. Walaupun ada masalah teknikal such as bas lambat, start lambat, time makan 5-10 minit, takde tempat makan and sbgainya, tapi apa yang aku belajar kat sana memang banyak membantu aa. Cikgu yang ajar tu pun banyak buat lawak, takde la stress sangat. Tapi bila mengajar dengan cara negatif sure tak best gila. Senang je dia angkat jari tengah, siap suruh students lain buat, kononnya nak kasi orang ingat. pfftt. Ada students lain yang makan berdiri dekat luar. Makan depan toilet pon ada. Dekat tangga lagi banyak. Terpaksa a aku puasa setengah hari haritu. Part paling terharu time cikgu sekolah datang, kasi roti, air and sweets for free walaupun seminar ni takde kaitan dengan sekolah. Roti tu la brekfes and lunch aku. Sobsobss. 

Hm, so selama empat hari aku berperang, selepas menjawab semuaaaa soalan pmr, keyakinan aku untuk dapat straight As down and down. Memang aa soalan pmr lebih senang dari trial, tapi .......... em. Lepas check jawapan, aku target dalam 5A je la. Kalau dapat straight A alhamdulillah. Tak dapat pon alhamdulillah. Apa yang penting? Bukan kerjasama tapi usaha. Step yang terakhir, tawakal dan berserah kepada Allah swt :)


P/s To be honest aku tak tahu nak update pasal apa. So tunggu lah nanti bila aku ada idea. Nak edit blog sekali. ahahahaha