Cuti seminggu


Entah kenapa harini aku tetiba je rajin hapdet blog. Semalam aku tengah boring aku try stalk sesapa yang aku rasa nak stalk and aku terjumpa blog dorang semua. padahal sebenarnya aku malas la nak baca baca blog orang tapi ye lah time cuti seminggu ni tengok je sekejap padahal satu hari tu bosan teramat bila tak tau nak buat apa. Bila pikir pikir balik harini dah sabtu. pehal sekejap sangat? banyak lagi homeworks aku belum buat. padahal haritu sebelum cuti kemain lagi berikrar nak setadi, buat revision balik subjek membunuh yang tak henti henti mengganggu kehidupan aku. setiap masa berlegar legar dalam kepala bak ufo di angkasa. Dulu boleh lah aku kata hek eleh sains tulen kalau belajar betul betul komfem flying colors. Tapi sekarang menyesal tak sudah kata macam tu. Setiap kali nak belajar ada je halangan. twitter kejap kejap vibrate menandakan interaction beroperasi. wechat pon walaupun aku off notification tapi hati sentiasa tergerak gerak ada tak orang send chat ke hape. 

Masa start buka buku nak buat homework ada memang semangat berkobar kobar. konon kalau buat perhabis semua lepas ni boleh relax. Tapi baru siap satu karangan aku dah tutup buku. Sambung esok. Esoknya aku kata sambung esok pulak. Then entah bilanya nak siap. kalau esok lagi tak tau lah nak kata sebab esok last day cuti sekolah. ergh apa guna cuti kalau fikiran sentiasa dibebani homework. Kadang kadang aku saja curi masa ajak ipan main kereta ke bola ke buli ke penyet ke. Tapi selalunya dialah yang mencuri masa masa aku tengah buat hw dengan mengacau. Aku terpaksa buat hw atas katil sebab nak lari dari dia. Segala meja buku pensil aku campak atas katil. Tak dilupa handphone dan earphone. Ini benda wajib ye kawan kawan kalau kalau boring ke bolehlah sumbat dalam telinga then karaoke jap. Tak pun dengar lagu instrumental ke piano ke sambil terbayang bayang permandangan yang indah. pergh nikmat saat saat macam tu tau. Last last hw terbengkalai.

em time cuti ni apa sangat lah yang boleh buat. Tambah lagi kalau perempuan. Lelaki boleh jugak lah keluar lepak dengan kenkawan ke merempit ke apa ke. Itu hari aku pergi tusyen dengan motor. Dekat je sebenarnya. Jalan kaki pon kalau jalan ala perempuan mungkin ambik masa 10 minit macam tu. Tapi alang alang motor terbiar je kat situ takdak sapa naik lebih baik aku naik. Tahun ni kan dah boleh ambik lesen. Nasib baik pulak haritu minyak full. Memang best ar merempit memalam dengan membe tusyen plus classmates plus bestfriends. Lepas tusyen sempatlah kami pergi jenjalan naik motor sorang satu. Meronda dekat kawasan rumah besau besau yang semestinya penduduknya kebanyakkan cina je. Time seronok merempit, kami stop dekat tepi rumah cina. Saja nak relax jap sambil bincang nak pergi melencong kemana pasni. Tetiba ada bunyi auf auf gitu kan. Apa lagi takkan terjegat je kat situ, konfem aa pecut terus. menatang tu pulak aiceh kejam pulak panggil dia cemtu. anjing tu pulak ada kat luar pagar. tak nampak pulak anjing tu diikat ke tidok. Nasib baik aa aku sempat bertenang dulu sebelum pulas handle. Kalau tak memang dah pecah lampu depan kereta yang diparking depan aku ni. Biasalah time tu kan dah pukul sebelas lebih. Mesti ar anjing tu ingat kami ni perompak ke apa tetiba je berhenti depan rumah tuan dia. agak agak aa nak letak anjing tu luar rumah. Kalau aku ada sakit jantung terkena heart attack ke tak ke naya terperosok masuk longkang. kan ke dah susahkan ambulans datang sesusah semata mata nak selamatkan aku hehe

Cuma problem bila bawa motor, aku tak reti bagi signal. yelah belajar pon olok olok je. Nasib lah. Bila nak corner pandai pandai lah tunggu line clear. Tapi selalunya malam tak banyak kereta motor lori bas. Paling tak boleh blah time aku nak corner, ada kereta stop kasi aku jalan. Memang tak ar aku nak jalan tambah lagi ada motor lain dari arah depan nak masuk jugak jalan tu. Aku pon lek dulu parking tepi buat macam jalan aku yang punya, kasi kereta tu jalan dulu. tak tau lah apa dia kutuk aku dalam kereta. Tu tak kira lagi time nak balik patin tetiba ternampak lembaga hitam dekat tingkap tingkat atas rumah kedai. Tengah best best menyembang sebelum balik tetiba pula ternampak. Dah tu malam jumaat pulak. Beberapa saat kemudian muncul anjing lek je jalan depan kami. Last last semua blah balik rumah. hahaha baru reti nak balik. ingat nak lepak sampai pagi ke apa

kalau hari biasa aku duduk rumah menghadap laptop je tak pon melayan di kecik ipan tu. Spend time dengan dia memang best. Boleh cakap dengan dia sambil acah acah cakap baby hikhiks. Nasib dia ni jenis bercakap je memanjang. Apa dia merepek aku pon tak faham. Kalau rasa boring ke tak tau nak buat apa aku pergi je peluk dia buat macam teddy. Kalau dia jerit baru reti nak lepas. Kadang aku yang terbuli. Suka baling baling mainan. Suka menjerit. Ceh mentang mentang orang manjakan dia sebab he's one and only one little brother in da house, mula lah nak naik lemak. Dia selalu kongker tv. Bila ada iklan, dia boleh tiru sebijik cara iklan tu cakap walaupun pelat dia tidak dapat dirungkai oleh sesiapa lagi buat masa ni. Sometimes tengok hi-5 yang dah jemu asyik ulang yang sama je, sampai dia pon dah boleh hafal lagu lagu siap nyanyi sekali. Tapi bab nak menari memang out sebab malu orang tengok. Tapi dengan aku dia relax je sebab dia tau kalau nobody in da house dengan aku aku sekali join dia menari hahahhahahahahaha ok 

Part paling seronok bagi dia makan. Kalau boleh nak je sumbat macam macam kasi dia buntal so boleh penyek pipi dia hari hari. oh aku terlupa. Dia jugak dah reti azan. Tau saja pelat budak 3 tahun macam mana. Tapi kenkadang dia malu malu gak nak berdiri kat jeriji tingkap sambil azan kalau ada orang yang memerhati sambil senyum senyum kambing. Satu ja aku paling bengang dengan dia ialah mainan dia selalu melayang. Tak kira lah dia happy ke sad ke mengamuk kepe tu memang fiil dia. Kalau kita tak layan dia time dia happy nak main haa tunggu lah benjol setompok kat hujung kepala. tapi selalunya lepas tu ofkoslah dia dicubits secukup rasa hikhiks. aish sedap dia tido, aku pulak kutuk dia kat sini. 

Rasanya dah banyak aku menaip kat sini padahal sebenarnya dah plan awal awal harini nak siapkan hw. Apakan dayaku nak meninggalkan laptop yang kesunyian tanpa pengguna. Jadi aku pon saja nak habiskan sisa sisa cuti seminggu ni dengan menghapdet blog sementara masih ada masa. Aku sebenarnya terniat haritu dah takmau berblog since aku tak ada idea plus tak ada masa nak menaip memandangkan nak tunggu laptop ni on pon sempat rasanya aku minum air segelas and kalau kalau line tak berapa nak straight boleh lah aku makan sebungkus dua keropok panda 60 sen. Tapi lepas aku stalk beberapa bloggers yang ayat dia tak terungkap dek kata kata, terus bersemangat nak berblog kembali. Ek ja rasa. kbai. 

2014's diary

Assalamualaikum wbt.

Masa untuk melepas rindu menaipppp yay hahahahhahaha. Dah sebulan tak update blog. Kalau sebelum ni kalau boleh setiap hari nak update. Benda merapu pon main taip ja. Kali ni nak taip kena ada idea yang bernas lagi munasabah baru ada orang nak baca. Tapi kan, sometimes i wonder, kenapa pageviews blog ni kalau meningkat ja, terus meningkat mendadak dak dak.. dak dak.. dak..

Dekat sebulan lebih ni, aku terlampau busy. Tersangat lah busy. Sampai nak makan pon tak sempat nak kunyah hingga lumat sebab berkejaran dengan masa. Mana taknya, time form 4 ni lah nak kutip markah kokurikulum banyak banyak. Nanti form 5 focus setadi je. Selagi belum bulan 4, selagi tu aku masih terikat dengan masa. Entahlah. Baru baru ni cikgu buat pengumuman. Unit uniform PKBM, Kadet Polis, KRS and St John Ambulans (aku ler tu) terpilih untuk jadi wakil sekolah lawan kawad peringkat daerah (kalau tak silap sebab aku sebenarnya malas ambik port pasal ni). Dan disebabkan St John Ambulans terlalu malang kerana hanya mempunyai kurang daripada 10 orang ahli lelaki, so yang gegirls ni lah kena berkorban masa dan kulit demi masa depan negara


Bagi akulah kan, best apa kawad. Dapat jadi wakil sekolah pulak tu. Dapat pergi sekolah orang. At least ada pengalaman. hehe. Jadi setiap petang isnin, selasa dan rabu kami bermandi peluh di bawah sinaran matahari yang dasyatnya (tidak sedasyat di neraka lah ye) untuk latihan kawad. First day training, memang tak tahan. Kalau boleh letak bumbung ke khemah ke payung sekali pon memang dah letak dah. Tambah lagi sekarang ni musim panas. Dah lama tak hujan. Strok haba! Tapi nak buat cemana, st john jarang ada kawad. Basic pon tak reti. Time training pon cuma fokes dekat basic ja. Macam mana nak masuk peringkat daerah macam ni? Kalau nak denda pumping utk sesapa yang buat salah, kesian. Tengok lah kadet polis. Dah okay pon masih kena denda. Jeles much. Itu hari aku sengaja pergi lambat. Bila dah sampai sekolah baru perasan ada 'abang abang' PKBM ajar kawad. Lastly kena denda ketuk ketampi tsk tskk T^T

The last day weolls training haritu, dengan semangatnya kami pergi awal. Siap air sejuk sedap sedap. Makan pon tak sempat. Losyen pon main tonyoh ja. Then cikgu kata st john tak didaftarkan utk peringkat daerah. Agak kuciwa. Tapi gembira. Takpayah berjemur tengah panas dah. Takpayah kelam kabut pergi training. Takpayah penat penat jalan 20 minit setiap hari pergi sekolah. Takpayah fikir pasal kawad dah! *breathe in breathe out* 



Sebelum kawad ni, aku pergi lawatan ke INTI College Penang. Sebenarnya untuk form 5 saja, tapi form 4 dapat pergi jugak sebab ada banyak tempat kosong. Best wo pilih kos kulinari ni. Ada tujuh pilihan semuanya. Check DNA, study abroad, engineering, light camera action and lain lain yang aku dah tak hingat. At first aku tengok study abroad ni cem best je, teringin jugak nak tau cara nak sambung belajar luar negara, tapi bila tengok kulinari ni mesti ada masak masak gitu takdak lah boring sangat nanti. Takpayah dengar ceramah berjela jela. haha teruk betul.


This is us :D from left, wani iffa balqis fathin and meeeeee

bergambar dengan bakal chef yang tak berenggang langsung dari meja kami hi hi hi. Benda kami buat ni sikit pon aku tak makan. Tak nampak menyelerakan puns hahahhha

 .......................

One day haritu cikgu shima tanya weolls sama ada nak join pertandingan pantun atau taknak. Mula mula tu ragu ragu gak lah sebab kami tak ada pengalaman pantun memantun bagai ni. Tapi lepas cikgu bagi kata kata semangat dan dorongan akhirnya kami join jugak. Apa salahnya cuba sesuatu yang baru. Sepanjang perjumpaan, kami buat dekat library. Tak berlatih sangat pon. Banyak main. Practise buat pantun, 5 minit baru siap 2 rangkap. Teruk sungguh. Tapi kami cuba jugak practise cakap, even at first semua malu malu. ceh. Last day before Pesta Pantun peringkat daerah (maybe), kami tak boleh practise sebab ada pelawat datang sekolah. Time tu memang gabra habis lah. Aku plan nak practise betul betul haritu dengan geng geng pantun ni, tapi ...... sobs sobs.. Time cikgu takdak, kami practise dekat belakang kelas. Kat luar kelas pon sama. Desperate sangatt!



Petang tu, aku takdak selera nak makan sebab terlalu gementar. Aku on laptop, search pantun banyak-banyak, tengok video kat youtube and salin pantun sampai 3 papers. Tu tak termasuk lagi dalam buku nota. Gabra sangat tersangat sangatlah. Perut menyanyi pon aku buat dunno ja walaupun pagi tu tak makan apa langsung. Menghadap laptop sampai ke malam. Berhenti cuma utk solat, pastu sambung balik. Lepas isyak, practise buat pantun sendiri dalam masa 60 saat. Paling kurang pun aku boleh buat 4 rangkap terlebih 20 saat. Pukul 10 malam macam tu, barulah rasa tenang sikit. Dapat makan nasi dengan amannya. haha lantak lah makan malam malam pon. Asalkan perut kenyang, hati pon senang! ^_^



Esoknya, aku bangun dengan muka berseri-seri kononnya boleh menang. Manalah tau ada keajaiban ke apa kan? muehehehhe~ Pesta pantun tu dekat SMK Bayan Lepas. Best woo. Betul betul atas bukit. Walaupun tengah panas, tapi berangin. Rasa macam duduk tepi pantai ja. Sekolah tu pon masih baru. Semua cantik cantik hehe. K back to pantun, kami lawan dengan SMK Telok Bahang. 4 Lelaki seorang perempuan. Tengok dorang semua confident habis. Kami ni pulak duduk tak senang. Nak balik je rasa. Hahaha first experience wakil sekolah sapa tak gemuruh. The awkward moment is bila tengok emcee tu budak sekolah dalam lingkungan 13/14 tahun macam tu. Banyak betul silap dia buat. Nak tunggu skrip lah, nak ambik kertas lah. Penjaga masa pulak, kejap betul kejap tak betul. Sampul surat tema pilihan pulak ada yang kosong, ada yang sama. Sampai Iffa kena pergi cabut 3 kali. Haha at least kuranglah sikit gemuruh bila jadi macam tu.


 Welcome to ...

time ni dah kecut perut dah. otw nak start T^T

"Biarlah kalah. This is our first experience isnt it?" =)


The end.