7 Tindakan Berbahaya Selepas MakanAssalamualaikum. Menjadi tanggungjawap yaya untuk share mende ni. Harap semua readers jangan buat benda-benda ni eh. Credit to facebook.

 1. Jangan merokok - Eksperimen dari pakar-pakar membuktikan bahawa merokok selepas makan adalah setanding merokok 10 rokok (kemungkinan kanser adalah lebih tinggi)
 2.  Jangan makan buah-buahan serta-merta - Segera makan buah-buahan selepas makan akan menyebabkan perut akan kembung dengan udara. ambil buah-buahan 1 -2 jam selepas makan atau 1 jam sebelum makan.
 3. Jangan minum teh - Kerana daun teh mengandungi kandungan asid yang tinggi. Bahan ini akan menyebabkan kandungan protein dalam makanan yang kita makan menjadi 100x sukar untuk dihadam.
 4. Jangan longgarkan tali pinggang anda selepas makan akan mudah menyebabkan usus boleh dipintal dan disekat.
 5. Jangan mandi selepas makan - menyebabkan peningkatan aliran darah ke tangan, kaki dan badan yang menyebabkan jumlah darah sekitar perut akan terus berkurang, ini akan melemahkan sistem penghadaman di dalam perut kita.
 6. Jangan berjalan - Orang selalu berkata bahawa selepas makan berjalan seratus langkah dan anda akan hidup sehingga 99 tahun. Pada hakikatnya ini adalah tidak benar. Berjalan akan menyebabkan sistem pencernaan tidak dapat menyerap nutrisi daripada makanan yang kita ambil.
 7. Jangan tidur dengan segera - makanan yang kita ambil tidak akan tercerna dengan betul. Oleh itu akan membawa kepada gastrik dan jangkitan di dalam usus kita.

Semoga bermanfaat untuk semua.

8 comments:

 1. bgus info nih. benda2 yg kita tau, makin tau.

  ReplyDelete
 2. tidur,jalan,mandi,,tu semua saya suka wat selepas makan..huhu

  ReplyDelete
 3. Kat asrama selalu hidang teh. Kalau macam tu tak boleh minum lah, ataupun minum sampai habis baru makan? Hehehe :D

  ReplyDelete

Watch your words, dude.

PAUSE HERE