Tutorial : Letak lagu Youtube dalam blog !


Assalamualaikum. Harini kita buad tutorial !
Mungkin rmai org dah tau , tp tuto ni mmg dibuad khas bagi new blogger :)
Actually , tuto ni request dari my friend. So , dgn bangganya Yaya akan buad .
Tp before that , Yaya mnta maaf klau ada antara korang yang tak fham tuto ni ,
sbb ni First Time Yaya nak buad ..
So , sapa yg tak faham tu komen-2 la kat bwah yep !
Preview-



Bagi yang tatau tuh , ni tempat lgu tuh .
Ikut suka korang la nak letak at mna pon .
Jom Kita Belajar !
  1. Log In  >  Dashboard  >  Design  >  Add a Gadget  >  Html/JavaScript
  2. Copy kod ni dan paste kan di ruangan Html?Javascript tadi . 
<div style="position: fixed; top: 25px; left:3px;"><param name="movie" value="URL LAGU YOUTUBE KORANG&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><embed  src="URL LAGU YOUTUBE KORANG&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="false" width="30" height="25"></embed></div><br /><br /><br /><br />

3. MERAH : letak url lagu yang korang nak . nak ambik kat mna ?
4. Pergi dekat lagu yang korang nak tu , then click Share , click Embed !
5. Tick pada Use old embed code ,
6. Copy dan paste di Notepad atau yang lain-2 .
7. Bila dah paste , dia akan jadi mcm ni :


<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

8. Cuma copy Url lagu  tu je , then sambungkan terus ke nombor 2 tadi .
9. Skrg warna Biru plak :  Klik Sini !
10. Just ambik kod warna , then paste kan di tulisan warna Biru di nombor 2 tadi.
11. Siap ? Save ! Then , bole la skodeng korang punya blog !

Credit to : Kak Lyssa !


* Kalau ada error , sila komen di bawah . Kalau tak menjadi pon komen jugak kay 










No comments:

Post a Comment

Watch your words, dude.