KKA 2013


Assalamualaikum, dan selamat sejahtera. Alhamdulillah masih dapat bernafas seperti biasa pada hari ni. Today story is about the whole three days of me at the kem. #ome. Firstly, sorry tak ada gambar nak kasi korang cuci mata sebabnya lupa nak bawak camera. Kebanyakkan gambar ada kat iffa and tasya sebab diorang yang snap semuanyaa. Malangnya masih belum diupload. hee.

The first day, kami berkumpul dekat sekolah. Dengan beg-beg berterabur kat gate kecik depan sekolah. Mana taknya, 120 orang yang nak pergi. Hari tu pulak hari jumaat, berkumpul sekali dengan pelajar yang tak pergi, lagi sesak jadinya. Dalam pukul 7 setengah pagi cemtu, kami bertolak naik 3 bas. Perempuan 2 bas, lelaki satu bas. Nasib ada aircon. puih.

Dalam bas dapat duduk dengan geng-geng, masa tulah tasya iffa bawak keluar camera nak snap. Tak apalah possing sikit. Aku nak bawak keluar phone pon tak boleh sebab cikgu ada depan. Yelah awal-awal lagi cikgu dah kata takbleh bawak phone. lol. So, sampai IPG (Institusi/Institud pendidikan guru) kami simpan beg dalam bilik urus setia kat sana then terus masuk dewan agung. Disebabkan tu dewan lama so takdelah aircon. heee. Time tuh cikgu cikgu edarkan fail sorang satu lengkap dengan kertas, pen, nametag. Then ada 2 ceramah motivasi. Yang first tu memang best gila. Yang kedua agak .. boring tapi ada nyanyi nyanyi. Lagu suci dalam debu. lol. 

Bukan khayalan,
Dan bukan lakonan,
tetapi ini satu kenyataan..

Kerana cita, dan jugak dengan doa,
usahamu pastikan berjayaaaaa (okay rekaan semata-mata sbb line ni terlupa)

Dan yang lain dah terlupa. Semua lirik tukar jadi macam lagu semangat untuk berjaya. And then pukul 12, team lelaki kena pegi solat jumaat. Lepas bahagi bilik/dorm diorang terus pi. Tinggal yang perempuan. Cikgu lain panggil nama-nama ketua bilik yang dah dipilih. Sedih gila sebab tak dapat bilik roommates sendiri. Then tetiba nama aku kena panggil. Ceh banggalah jadi ketua bilik. *sengih* Dapat roommates dengan geng lain. Kami tak rapat sangat that's why tak berapa nak ngam. Act satu bilik 4 orang, tapi kami tinggal 3 org sebab seorang tarik diri sebab nak sebilik dengan geng dia. 

Plastik hijau tu hanya ketua bilik yang dapat. hee

Then dekat pukul 1 tengahhari, dapat kunci terus masuk bilik. The lawak moments bila kami asyik masuk bilik orang lain. Kekadang terus masuk tak ketuk pintu bagi salam. HAHA. Nak buat cemana, satu blok bangunan tu cuma dihuni oleh peserta perempuan ja. Pergi sana, pergi sini. Lari sana, lari sini. Tudung ntah kemana. Naik turun tangga sebab nak ceroboh bilik orang. Sampai satu masa tu, buat buat jadi JAIS. Ketuk pintu bagai nak rak. lol. Tapi best gila lah semua bilik ada aircon. Keadaan bilik tu pon sebijik macam kat hotel. Kalau keluar balkoni, nampak swimming pool. hee

Then pukul 3 kami terus pergi bilik ISO iaitu bilik belajar utk form 3. First day tu full of ceramah motivasi. Cuma satu slot je belajar BM. Luckily ada aircon. lol aircon everywhere xD. Petang tu pulak berkumpul kat padang utk aktiviti riadah. Cikgu dah prepared barang utk buat game. First kami bahagi kumpulan. Aku dapat kumpulan dua. omg dahlah cikgu yang ketui kumpulan tu cikgu azidin! "Dah lebih 20 orang nih, yang selebihnya sila masuk kumpulan lain. Hah saya takmau perempuan" Even ayat dia kedengaran mcm melawak tapi kami tetap kena halau. Then carilah kumpulan lain yang tak cukup tapi semua dah full. Last-last cikgu kasi group dgn group yg ramai form5. Ugh. Then buat bulatan apa semua. Dapat belon sorang satu dengan dalam tu ada tepung. Cara mainnya, tuip belon sampai pecah. Group mana pecah dulu menang. Gila memang gila.

Terpaksa jugaklah aku tiup sebab taknak kena marah dengan ahli group aku. *cedih* One two three start. Semua pakat tiup. Geng lelaki form5 tiup sambil tutup mata. Ceh takut meletup lettew. Aku pun tiup-tiup tapi tak pecah. Lastly tetiba pecah. Sayup-sayup aku dengan cikgu kata yang dah pecah duduk. Group aku yg dah pecah pakat duduk semua. Bila tamat ja, cikgu yang jaga game ni pon umumkan sapa yang pecah dulu. Memang unfair gila sebab yang menangnya group cikgu azidin! Cikgu group kami pon tak puas hati jugak sebab group lain tak ikut syarat dengan betul. Cuma group kami je yang duduk bila pecah. Nak buat cemanakan, pilih kasih semuanyaaaaa. *cedih again*

Habis dah sukan riadah, kami pergi makan. Dapat makan kat kantin. Kena beratur panjang gila. Tapi tak apalah. Kami redho. Lawak moment bila Fatini asyik ulang alik tambah air 4 kali. Sekali teguk habis segelas. hoho! Straight malam tu lepas dengar ceramah terakhir, cikgu azidin bagitau yang pihak kantin kasitau dia yang kami pelajar ni makan dengan elok. Tak ada berebut-rebut or something like that. So kiranya kami ni baik baik belaka lah. hee cikgu kata good xD so kembanglah kami semua time tuh.

At the night, balik bilik bukannya nak tidur. Tapi pergi buat lawatan sambil belajar ke bilik orang. Mengganggu ketenteraman orang je kerja. Masuk bilik org je judge macam-macam. Semak lah, terlebih wangilah. Tapi ada satu penghuni bilik tu, iaitu Nuur punyalah kedekut tak kasi kami masuk. Dari cara dia treat kami pon macam nak taknak je. Tapi kalau masuk bilik orang dialah nombor satu. Sampai nak iron tudung pon kat bilik org lain. Hm sedih betul.

Writed on 15 april. Publish on 22 april.



4 comments:

Watch your words, dude.