Minggu Sains Teknologi dan ICT


Assalamualaikum, dan salam sejahtera. hehe harini ialah hari yang sangat ohsem gilaa. Syukur alhamdulilah. Seriusli happening gila kat school tadi. Act minggu ni ialah minggu Sains Teknologi dan ICT. Then kami sekelas join satu acara iaitu Jejak Minda. Firstly cara main dia cemni. Memula bahagi satu kumpulan 5 orang. eh sebenarnya game ni disertai oleh form 3, 4, 5. Jadi semua group adalah lebih kurang 20 group. 

Kami yang join semua berkumpul kat tapak perhimpunan. Cikgu kasi tau cara-cara nak main and kasi satu peta and satu paper nama ahli group. Kat bawah paper tu ada kotak-kotak dimana setiap stesyen yang kami pi akan dicop. Bila cikgu kata start, semua pakat lari naik tangga. Memang sesak gila lahh tambah lagi kena cepat sebab game ni diambil masa. Disebabkan cuma ada 10 stesyen saja, so group aku pergi stesyen yang tersorok-sorok. HAHA memang susah sikit nak jumpa tanda stesyen tu dalam peta. Game utk stesyen tu bestt! 

Kerusi mini, ala-ala kerusi Barbie tuh, kami kena susun kasi bertingkat-tingkat and stabil. Cuma satu kerusi saja boleh tampung 11 kerusi yang lain. Thanks to Fatini sebab dia pandai imbangkan kerusi tu. Then terus pergi cari stesyen yang kosong. Banyak game yang best-best such as game kena masukkan air dalam bekas lain menggunakan lilin, guna sejenis serbuk apa ntah untuk kembungkan belon, jawap soalan math, puzzle, cari buku dalam library bergerak, buat payung terjun mengguna plastik dan plastesin and soalan sains. The best moment ever.

Klimaks
Tibalah kami kat stesyen terakhir. Memang banyak gila teams yang beratur utk stesyen tu. Yelah, nak jawab math tanpa kalkulator memang ambik masa. HAHA. Then masa tengah tunggu giliran, kami sembang-sembang sambil tengok team lain buat math tuh. And then suddenly crush aku datangg! Ahh! *jerit* Ehem, tak adalah sampai jerit. Cuma control macam takde papa yang berlaku. Dia datang utk stesyen yang sama jugak. Hee, masa tengah tunggu giliran tu lah macam tak cukup mata je aku tengok dia. Aaaa crush! XD

Haa cemtulah dia duduk. *melting* Ohhh ~ 

Tamat sudah Jejak Minda tu, kami terus balik kelas. Take a rest. Penat gila berlari ke sana, ke sini semata-mata nak sep stesyen. Setiap stesyen ada kat sekitar dalam sekolah. Dah lah sekolah berbukit. Turun naik tangga, gila tak penat? 

Tadi form 6 buka kedai ais krim soda float. Alang-alang tengah dahaga ni, pakat pergi beli semua. Balik kelas, cikgu Ang iaitu cikgu yang .... garang masuk. Kalau sekali dia masuk kelas tak berleter, memang tak sah. Tadi dia nampak kami minum air dalam kelas, berleterrrrrr terus. *tutup telinga* Dia tak tahu kami berlari ke hulu ke hilir dengan penat lelah. Dia cuma duduk dalam bilik disiplin goyang kaki. Ughh *tangan dibahu mata ke atas*

Kami sempat belajar sikit, then time balik tadi pakcik datang lambat. Dari pukul 1.15 kami tunggu, pukul 2.15 baru dia datang. Bayar mahal-mahal tapi tak tepati masa! Kelaparan sangat-sangat masa tu.  Dari pagi tak makan sebab tak sempat. hmm.

Moral of the story, makanlah sebelum buat aktiviti macam ni. Kang pengsan tak ada sapa nak angkat. 


THE END!


4 comments:

Watch your words, dude.